3D Print Service

Heb je de behoefte om ontwerpen in 3D te printen, maar beschik je zelf niet over een 3D-printer? De aanschaf van een 3D-printer is relatief hoog wanneer je van plan bent om er slechts enkele keren mee te printen. Daarom is onze 3D Printservice echt iets voor jou! Het enige wat wij van je vragen is een 3D-ontwerp van het gewenste product, zodat wij deze kunnen omzetten in een hoogwaardige 3D-print. De enige restrictie die wij hebben is de afmeting van onze printers. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om een keuze te maken voor de gewenste printmethode, de kleur en het materiaal. Vervolgens kun je onder aan de pagina een offerte aanvragen, zodat wij je 3D-ontwerp kunnen beoordelen en een prijsopgave kunnen maken.

  • FDM (Fused Deposition Modeling)

    FDM is een 3D-printtechniek waarbij een verplaatsbare spuitmond (extruder) een lange, dunne draad thermoplastisch materiaal op elkaar legt. Door de extruder en/of het platform gericht te bewegen wordt de gewenste vorm, laag voor laag, aangebracht. Doordat het vloeibare materiaal na het aanbrengen van iedere laag stolt, kan zo de gewenste vorm worden opgebouwd. Op deze manier ontstaat er laag voor laag een driedimensionaal object.
    Deze techniek wordt vooral gebruikt om snel sterke producten te produceren, die zeer dicht in de buurt komen van spuitgietproducten.

  • LCD (resin)

    LCD is een 3D-printtechniek waarbij er met licht een complete doorsnede van het product geprojecteerd wordt op een vat met vloeibaar materiaal (resin). Hierbij wordt één laag materiaal hard en wordt een laagdikte omhoog getild. Vervolgens wordt de volgende laag belicht en uitgehard, waardoor het product laag voor laag wordt opgebouwd. Bij dit proces wordt er gewerkt met zeer dunne pilaren, die de overhangende delen van het model ondersteunen. Deze steunpilaren worden na het printen eenvoudig verwijderd.
    Het voordeel van deze techniek, ten opzichte van FDM, is dat er in een hogere resolutie geprint kan worden. Dit zorgt voor hoge vorm- en maatnauwkeurigheid en een uitsteken oppervlaktekwaliteit, waardoor deze techniek uitermate geschikt is voor kleine en fijne gedetailleerde onderdelen.

Afmetingen

De enige restrictie die wij hebben voor je 3D-ontwerp is de afmeting van het model. Deze moet namelijk binnen de afmetingen van onze printers vallen. Let op: Dit gaat over de afmeting van één onderdeel. Dus wanneer je ontwerp uit meerdere onderdelen bestaat, is het mogelijk dat deze geprint worden met de maximale afmetingen en vervolgens aan elkaar bevestigd/gelijmd worden. Er worden verschillende printers gebruikt voor de twee printmethodes die hierboven beschreven zijn. Hier horen ook verschillende afmetingen bij.

  • FDM-printers

    Onze FDM-printers kunnen modellen met de volgende maximale afmetingen printen:
    Breedte: 450 mm
    Lengte: 450 mm
    Hoogte: 450 mm

  • LCD (resin)-printers

    OnzeLCD(resin)-printerskunnen modellen met de volgende maximale afmetingen printen:
    Breedte: 120 mm
    Lengte: 68 mm
    Hoogte: 155 mm

Materialen

Je hebt keuze uit verschillende materialen waar je jouw 3D-ontwerp mee kan laten printen. Hieronder staan de materialen waar wij gebruik van maken, inclusief de belangrijkste kenmerken.

PLA: Dit is het meest voorkomende en populairste materiaal van dit moment. Met PLA is het mogelijk om zeer gedetailleerde voorwerpen te printen. Het is een biologisch afbreekbaar materiaal dat vooral gebruik wordt voor producten die er goed uit moeten zien, maar die niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen of krachten.

ABS: Dit is een kunststof die veel wordt gebruikt voor spuitgieten (bijvoorbeeld voor de bekende LEGO-blokjes). ABS wordt gekenmerkt door zijn hoge smeltpunt, stevigheid en slagvastheid. Het is na PLA het meest gebruikte filament voor 3D-printen om zijn goede mechanische eigenschappen.

PETG: Dit is een combinatie van de eigenschappen van PLA en ABS. Het is zeer gebruiksvriendelijk en sterk. Het verschil is dat het flexibeler is en daarom iets zachter, waardoor er eerder krassen ontstaan. Daarnaast is het een duurzaam soort kunststof dat goed bestand is tegen chemicaliën.

ASA: Deze kunststof is erg sterk en stijf en heeft daarnaast een hoge mechanische weerstand. Dit zorgt ervoor dat er een hoge UV- en chemische bestendigheid is, wat dit materiaal uitermate geschikt maakt voor buitengebruik. Bovendien veroudert en krimpt ASA nauwelijks en ontstaat er geen geelachtige kleur wanneer het materiaal wordt blootgesteld aan de zon.

TPU: Dit is een kunststof met een hoge elasticiteit, wat het perfect maakt voor producten die flexibel moeten zijn. Een bijkomend voordeel is dat TPU goed bestand is tegen chemische stoffen en het een goede UV-weerstand heeft. Wij beschikken momenteel over 60 ShD en 42 ShD filament.

Nylon: Dit is een erg stabiele kunststof met een zeer hoge oppervlaktekwaliteit. Het wordt vooral gebruikt voor eindproducten die erg sterk moeten zijn. Dit materiaal kan hoge temperaturen weerstaan en heeft een zeer lage wrijvingscoëfficiënt.

PA CF: Dit is een nylon soort wat gevuld is met carbon fibers wat een behoorlijke hoeveelheid extra kracht en stijfheid geeft aan het nylon. Het materiaal verliest tot 120ºC geen kracht en is daarom uitermate geschikt voor de meest uiteenlopende onderdelen.

Bestandstypen

Om je 3D-ontwerp te kunnen printen, accepteren wij verschillende soorten bestanden:

.STL-bestanden.

STEP-bestanden

.OBJ-bestanden

Wanneer je beschikt over een van deze bestandstypen kun je deze met ons delen en kunnen wij na een snelle controle aan de slag gaan met het printen van je ontwerp.

Staat jou bestand formaat hier niet tussen? Neem dan even contact met ons op!

  • ABS (FDM)

  • PETG (FDM)

  • PA CF (FDM)

  • PLA (FDM)